keskiviikko 8. helmikuuta 2023

 

Erasmus-matka Irlantiin 13. – 21.8.2022

Burren College of Art, Newtown Castle, Ballyvaughan, Co. Clare, Ireland
August Workshops: ”How to Use Your Eyes” ”Art of Making Books”

MATKAAN
Pienellä kuvisopettaja-porukalla idea Pohjois-Irlantiin tai Irlantiin suuntautuvasta taidematkasta oli kytenyt ajatuksissa jo kauan ja vihdoin syyskesästä 2022 Erasmus+-hankkeen matka Irlantiin toteutui!  Löytyi yksityinen taidekoulu Burren College of Art Länsi-Irlannissa, jonka elokuun viikon mittaisissa työpajoissa oli hyviä vaihtoehtoja: Anu Tuomisaari ja Helena Arffman ilmoittautuivat ”How to use your eyes” -piirustuskurssille, Liisa Piirainen ja Mia Paarma ”Art of Making Books” -kurssille. Kummankin kurssin kesto oli 5 päivää, 15.-19.8.2022 ja edullisen majoituksen sai varata samasta pihapiiristä.

Pääsimme matkaan lauantaina 13.8.2022. Lensimme Kuopiosta Helsingin ja Düsseldorffin kautta Dubliniin, josta jatkoimme matkaa bussilla yhteisen ystävämme luo runsaan vuorokauden mittaiselle käynnille Belfastiin Pohjois-Irlantiin. Sunnuntaina palasimme Dubliniin, jälleen bussilla, ja sieltä matkustimme junalla halki Irlannin nummiseudun, lampaita ja linnanraunioita ihastellen, Irlannin länsirannikolla sijaitsevaan Galwayhin. Sieltä paikallinen taksiyrittäjä ”Tom the Taxidriver” rouvineen haki meidät ja vei majapaikkaamme Burren College of Artiin. Pimeässä tehty myöhäisen illan taksimatka oli ikimuistoinen: satoi kaatamalla, mutta pystyimme näkemään upeat rannikkomaisemat jatkuvan salamoinnin valaisemina, lähes taukoamattomassa ukkosessa. Kysyimme taksiyrittäjiltä, oliko tällainen sää tavallinen näillä seuduilla, koskapa meistä sää vaikutti varsin hurjalta. He kertoivat, etteivät myöskään olleet koskaan kokeneet vastaavaa, vaikka olivat paikkakunnalta kotoisin!

KURSSIPAIKKA JA BURREN COLLEGE OF ART
Burrenin alue Claren Kreivikunnassa sijaitsee Irlannin länsirannikolla, Galwayn lahden eteläpuolella. Burren on tunnettu laiduntamisen autioittamasta kivikkoisesta kuumaisemastaan, louhikkoisista rannoistaan, mutta myös erikoisesta kasvillisuudestaan: Burrenissa kasvaa paljon kämmekkälajia, sekä monia, vain tällä alueella viihtyviä saaristokasveja. Irlannille tunnusomaista pähkinäpuu-tiheikköä kasvaa vielä saarekkeina nummiseudun laaksoissa. Keskiaikaisia kaivorakennelmia ja pikkulinnoja on Burrenin alueella tiheässä, tämän taidekoulunkin pihassakin oli yksi 1500-luvulta, Newtown Castle. Siellä pystyi jopa käymään sisällä.

Burren College of Art on pieni, mutta hyvin verkostoitunut yksityinen taidekoulu, jonka Mary Hawkes-Greene ja Michael Greene perustivat vuonna 1993. Heidän ajatuksenaan on tarjota erityislaatuiset (luonto, eristyneisyys) puitteet jokaisen opiskelijan taiteellisen työn kehittymiselle. Taidekoulun ulkoiset puitteet olivatkin ihanteelliset, isot luokka- ja työskentelytilat, sekä Burrenin hieno luonto heti ulko-ovelta alkaen.

Taidekoulun henkilökunta oli hyvin avuliasta ja ystävällistä, saimme apua ihan kaikkeen tarvitsemaamme sulakkeiden palamisesta aina lähikauppakyytiin saakka. Totesimme myös suomalaisen ja irlantilaisen huumorin olevan hyvin samankaltaista!


HOW TO USE YOUR EYES -KURSSI

Professori Timothy Emlyn Jonesin pitämä “How to use your eyes” (Kuinka käyttää silmiäsi) -kurssi keskittyi havainnointiin ja erilaisiin piirustusharjoituksiin ja -tekniikoihin. Harjoiteltiin mm. parin kanssa piirtämistä.
Kurssilla retkeiltiin lähimetsissä ja kallioilla ja sää olikin tälle toiminnalle suotuisaa lähes koko viikon. Jokaiselle kurssilaiselle oli myös varattu pienen huoneen kokoinen tila, jossa pystyi halutessaan työskentelemään vuorokauden ympäri.




ART OF MAKING BOOKS -KURSSI
Kirjansitoja Éilís Murphyn vetämä kurssi ”Art of Making Books” (Kirjojen tekemisen taito/taide) pyrki antamaan virikkeitä omien taiteilijakirjojen suunnitteluun ja toteuttamiseen.  Kurssilla harjoiteltiin erilaisia kirjojen ompelutyylejä, erilaisia kirjojen taittelumenetelmiä, erityisesti erilaisia haitarikirjoja tehtiin ja nähtiin useita erilaisia. Tutustuttiin moniin eri materiaaleihin ja tehtiin kirjojen päällystyspaperia ns. paste-paperia itse. Kulttuurierotkin tulivat kurssilla varsin selviksi: Ajatusten jakaminen ja keskustelu oli suuren huomion ja ajankäytön kohteena kurssilla, kun me suomalaiset olisimme toivoneet enemmän omaa aikaa ideoitten kokeiluun ja omaan työskentelyyn.



KURSSIT PÄÄTTYVÄT
Kurssien päätöspäivänä jokaisella kurssipaikalla (elokuun työpajoja oli yhteensä 4) järjesteltiin näyttely. Kiertelimme näyttelypaikoilla ja jätimme jäähyväisiä tutuiksi tulleille kurssikavereille, opettajille ja henkilökunnalle. Onneksi meille oli vielä varattu yksi yö majoitusta ennen paluumatkaa, ehdimme pakata ja valmistautua paluumatkan koitoksiin.
Paluumatkallamme tutustuimme vielä Galwayn pieneen historialliseen kaupunkiin, teimme tietenkin käsityöostoksia ja nautimme jälleen Irlannin rehevistä nummimaisemista junamatkallamme takaisin Dubliniin. Vietimme vielä yhden yön dublinilaisessa lentokenttähotellissa ja sunnuntaina 21.8. pääsimme takaisin Kuopioon.

ERASMUS -KURSSIMATKAN ANTI
Saimme Erasmus-matkalta jokainen jotakin uutta opetuksessa käytettäväksi, sekä innostusta omaan taiteelliseen työhömme. Erityisesti Irlannin maaseudun upeat maisemat, laidunten lampaat ja lehmät,
erilainen kasvillisuus (esimerkiksi fuksia-pensaat kasvoivat villeinä Irlannin länsirannikolla!) virkistivät mieltä juuri ennen uuden lukukauden alkamista kansalaisopistolla!


Teksti ja kuvat: Mia Paarma, Anu Tuomisaari, Helena Arffman, Liisa Piirainen







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti