torstai 13. lokakuuta 2022

 

Barcelonassa akateemista piirtämistä, Gaudia ja museoita

Heinäkuussa, kun Eurooppa hikoili ennätyshelteissä, Kuopion kansalaisopistossa kuvataidetta opettavat Anna ja Juha-Pekka Pohjalainen suuntasivat Erasmus-polkunsa Barcelonan taideakatemiaan. Tarkoituksena oli kerrankin päästä itse piirtämään intensiivisesti koko viikon ajan ja saada uutta näkökulmaa opetukseen. Mieli oli varsin avoin, selkeää ennakkokäsitystä ei ollut. Barcelona Academy of Art on yksityisen säätiön ylläpitämä oppilaitos, jossa on tarjolla pitkiä ja kokopäiväisiä kursseja, osa-aikaista opiskelua, ilta- ja lyhytkursseja. Koulu osoittautui myös varsin kansainväliseksi. Kesäkurssilaisista yli puolet oli muista maista ympäri maailmaa, samoin opettajat olivat kansainvälistä joukkoa.

Kansainvälisyyden lisäksi opiskelijat saivat varsin pian huomata että Barcelonan taideakatemiassa on hyvin perinteistä, akateemista piirtämistä tiukasti noudattava opetustapa. Oli aivan nautinnollista seurata taitavien opettajien pätevää ja teoriaa sisältävää opetusta. 

Yllättävää ehkä oli se, miten samanlaiseksi oli kaikkien eri opettajien opetus hiottu. Kurssilla toimi eri päivinä eri opettajia ja kaikkien opetus pohjautui täsmälleen samaan metodiin. Valoja ja varjoja työstettiin todella huolella. 

 Opetuspäivät koostuivat pienemmistä harjoituksista mutta pääosin työstettiin yhtä ja samaa pitkää elävän mallin asentoa koko viikon ajan. Suurin osa ryhmästä jatkoi piirustuskurssin jälkeen myös seuraavan viikon maalauskurssille. Siellä jatkettiin maalaten samaa mallia ja asentoa. Haikein mielin suomalaisopet jättivät työn piirustusvaiheeseen ja palasivat yhden viikon kurssin jälkeen takaisin Kuopioon. Paljon jäi viikonkin kurssista muhimaan opettajan työkalupakkiin.

Koulupäivien lisäksi (kovasta helteestä huolimatta) oli kauniissa ja monipuolisessa Barcelonassa paljon tutustuttavaa kuvataideopettajille. Gaudin erikoista arkkitehtuuria sai bongata ihan katunäkymissä mutta tietysti kuuluisa Sagrada Familia oli pakko kokea. Taidemuseokohteista erityisesti mieleen jäi MEAM (European Museum of Modern Art) ja tätä kohdetta voi suositella muillekin Barcelonan kävijöille, joita kiinnostaa esittävä, realistinen taidemaalaus. Museo on saman säätiön ylläpitämä kuin akatemiakin ja näyttelyn tarkasteleminen tuki viikon aikana Erasmus-matkalla opittua. Tarkka ja huolellinen työtapa piirustustunnilla konkretisoitui museon taideteoksissa huippuunsa vietynä.


 

Teksti ja kuvat: Anna ja Juha-Pekka Pohjalainen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti