torstai 13. lokakuuta 2022

 

Erasmus-matkalla Mozartin kotikaupungissa Salzburgissa

Olimme kesäkuussa 2022 Erasmus-matkalla Itävallassa, Salzburgissa. Tapahtuma, johon osallistuimme oli 3rd International Choral Celebration and Competition, kansainvälinen kuorofestivaali ja kuorokilpailu. Tämä oli kolmas kerta, kun kilpailu järjestettiin ja sen taiteellisena johtajana toimii unkarilainen kuoromaestro Gabor Hollerung. Kilpailuun osallistui kuoroja ympäri Eurooppaa ja siinä oli kolme eri sarjaa: kansanmusiikki, hengellinen musiikki ja sekakuoromusiikin sarja.

Ensimmäisenä päivänä tapasimme tapahtuman koordinaattorin Piroska Hovarthin, joka opasti meitä tapahtumapaikoista ja kertoi kilpailun arvioinnista ja taustoista. Osallistuimme tapahtumaan seuraamalla kilpailuun osallistuvien kuorojen esityksiä kuorokilpailussa ja festivaalin iltakonserteissa. Oli mielenkiintoista kuulla ja nähdä erilaisten kuorojen kilpailuesityksiä. Kaikesta nähdystä ja kuullusta voi ammentaa omaan työhön uusia ajatuksia. Ruotsalainen nuorisokuoro Oscars Ungdomskör oli korkeatasoinen ja heidän ohjelmistonsa oli nuorisokuorolle sopivaa rytmikästä ja vetävää. Laulut esitettiin raikkaasti nuoruuden innolla. Islantilainen sekakuoro Söngsveitin Filharmonia Reykjavikista oli hienosti soiva ja melko suuri sekakuoro. Heidän kansanmusiikkisarjassa esittämät islantilaiset laulut olivat mieleenpainuvia ja niissä soi aidosti tuulahdus heidän kotimaastaan.  


Olimme mukana festivaalin päätöskonsertissa Salzburgin tuomiokirkossa, missä kaikki osallistujat lauloivat suurkuorossa Mozartin kruunajaismessun. Yhteisesitystä varten pidettiin harjoitukset, jota johti festivaalin taiteellinen johtaja Gabor Hollerung. Oli mielenkiintoista seurata, miten hän sai suuren joukon toisilleen tuntemattomia laulajia toimimaan yhdessä. Lyhyessä ajassa hän sai luotua meille laulajille yhteisen musiikillisen kuvan Mozartin kruunajaismessusta ja sen esittämisestä.

Sunnuntai aamuna oli vielä kenraaliharjoitus orkesterin ja solistien kanssa. Itse konserttiesitys oli osana sunnuntain messua, kuten sävellyksen tarkoitus on juurikin alunperin ollut.

                                          Tuomiokirkon pihalla hetki ennen konserttia

 

Mozartin kruunajaismessun esityksessä mukana laulamassa Salzburgin tuomiokirkossa

 

Oli hienoa päästä näkemään Mozartin syntymäkaupunki, ja erityisesti hänen synnyinkoti sekä myöhempi aikuisiän asuintalo. Mozartin läsnäolon saattoi nähdä ja kuulla joka puolella katukuvassa. Näimme myös Mirabelin-palatsin ja sen puutarhat, jossa on kuvattu kuuluisan musikaalin Sound of Music kohtauksia.


Salzburgin vanhakaupunki oli hurmaava, vanhat ja vähän vinot talot, kapeat kujat ihastuttivat. Historian saattoi todella tuntea. Muun muassa hotelli ja talo, jossa asuimme, oli rakennettu vuonna 1342. Paluumatkalla saimme vielä kokea pääkaupunki Wienin tunnelmaa yhden illan ajan. Kävimme upeassa mm. goottilaisessa St. Stephanin katedraalissa.

Matkan kulttuurianti oli todella antoisa. Itävallan kulttuuriin ja historiaan tutustuminen oli upeaa. Suurimpana elämyksenä jäi mieleen, kun saimme olla mukana laulamassa Mozartia Salzburgin tuomiokirkon upeassa akustiikassa, ja ammattilaisorkesterin ja solistien kanssa. Hosanna in excelsis!

 

Teksti ja kuvat: Päivi Welling ja Anna Räsänen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti